Ze komen niet per se uit Italië; ook in Nederland wordt er op ze gevist. Ze horen bij de familie Venusschelpen, die wel zo'n 500 leden kent. Het zijn tweekleppige weekdiertjes die zich voeden met plankton. Qua leefomgeving houden ze van zand en stroming; onze Wadden zijn de ideale leefomgeving.
U kunt zelf ook op jacht ! Zand, stroming en Wadden genoeg in Nederland; wacht tot het eb is en verzamelen maar. Als u als jager/verzamelaar op pad gaat gelden er in Nederland (natuurlijk?!) wel regels.
De wetgever heeft hiervoor het volgende bepaald: "Iedereen mag overal mossels, oesters, kokkels en alikruiken rapen, tenzij staat aangegeven dat het een niet vrij toegankelijk gebied is of als het om een verhuurd schelpdierperceel gaat. Maximaal 10 kilo in totaal per persoon."
Vongole willen nog wel eens aan de prijs zijn, Kokkels zijn een goedkoper alternatief, worden uit onze eigen Noordzee gehaald. Ik gebruik ze vrijwel altijd, heerlijk. Ook kun je Mosselen of Langoestines gebruiken in dit recept.
Dikke besteld standaard een Pasta alla Vongole in een nieuw Italiaans restaurant. Om een indruk te krijgen, mooi vergelijkingsmateriaal.
Een Pasta met Vongole is niet moeilijk om te maken, maar het vraagt wel om goede timing. Er is een soort van standaard manier van bereiden, waarbij alles op volgorde in een koekenpan gaat.
Het probleem daarbij is de mogelijkheid van een korreltje zand. Dikke heeft geen hekel aan zand, maar wel in m'n eten. Ook al heeft u gekweekte en reeds gewassen Vongole in plaats van wilde schelpjes, een incidentele korrel zand zult u toch kunnen tegen komen.
Zet uw Vongole daarom een kwartiertje in een pan onder licht gezouten water, de schelpjes zullen open gaan en het zand uit spugen. Haal ze er uit, giet het water met zand weg en herhaal met schoon water.
Kapotte schelpen gooit u weg.
Klassiek wordt qua Pasta gekozen voor Linguine; platte Spaghetti die smaller is dan Tagliatelle. Ik ben 'm ook wel tegengekomen met Fettuccine, die weer iets breder is dan Tagliatelle.
Dus, timing is belangrijk. Zet alle ingrediënten klaar en de gasten vast aan tafel.
Breng water voor de Linguine aan de kook.
Check de Vongole nogmaals, gooi kapotte en open schelpen weg. Open schelpen betekenen dode schelpdiertjes. Je kan ze nog checken door de schelpen op iets hards te tikken, of het puntje van een mes in de schelp te steken; ze zullen hun huisjes dichtdoen door de sluitspier aan te trekken als ze nog leven.
Hak de teentjes Knoflook fijn. Zo ook het gedroogde Pepertje. Snij de halve Sjalot en de Bleekselderij in heel kleine blokjes. Hak een grote handvol Platte Peterselie, de steeltjes en de blaadjes apart. Snij de Trostomaatjes in stukjes. Zet een glas Witte Wijn klaar en verhit een bodem Olijfolie in een koekenpan. Daar gaan we.
Zout het water en kook de Linguine al dente.
Verhit de Olie ondertussen zachtjes in een koekenpan. Voeg Sjalot en Bleekselderij toe, laat ietsje glazig worden. Doe nu de Knoflook, gehakte Peper en Peterseliesteeltjes in. Dan op iets hoger vuur kunnen de Vongole en de Tomaatjes er bij. Hussel, dek even kort af met een deksel. De Schelpjes gaan open. Blus af met de Wijn.
Doe de Pasta en Peterselieblaadjes.er nog even bij. Hussel wat & u bent klaar.
(Heeft u liever een licht gebonden saus, roer er dan, van het vuur af, wat koude blokjes Boter door. 1 Deel Boter op 3 delen Vocht.)
Klaar. Wijn erbij en lekker Brood om de borden straks schoon te vegen.
Ingrediënten:
- 400 gr linguine, of eventueel spaghettini/spaghetti
- olijfolie
- 1/2 sjalot
- 1 stengel bleekselderij
- 3 tenen knoflook
- 1 gedroogd rood pepertje, met de meisjes Sigi aan tafel gebruik ik een halve theelepel gedroogde pepervlokken, fijngevijzeld
- 1 kilo vongole
- 10 trostomaatjes, in stukjes gesneden
- 1 glas witte wijn (+ meer wijn voor aan tafel)
- 1 lekkere bos platte peterselie
- (evt boter 1:3)
- brood
Geen opmerkingen:
Een reactie posten