Translate

woensdag 19 oktober 2022

Salade van Gebakken Little Gems met Eiersalade

 Geroosterde mini Bindsla met Eiersalade





Van het een komt het ander. Onlangs waren we op Ibiza en lunchten bij Casa Jondal aan de gelijknamige Cala. Hier wordt je uitgenodigd stevig in de buidel te tasten, maar de kwaliteit is muy bueno. En je zit er prachtig. Geef het uiterlijk vertoon en de de dikdoenerij om je heen een plekje, tel je zegeningen en geniet. Wij kwamen er terug voor onder andere de Caesar Salad. Met z'n 2en bestel je er 1tje, want hij is zeer ruim geproportioneerd.
Nou heb ik eerder al een recept voor een traditionele keizerlijke Caesar geschreven, dus dit keer een Caesar-achtige, geïnspireerd op die van Jondal. Daar wordt ie geserveerd op in de lengte doordemidden gesneden kroppen Romaine Sla. 

Heeft u uw Sla wel eens gebakken?




Zo niet, dan wordt dat hoog tijd, want het is max lekker. In plaats van Romaine Sla kunt u ook een ander soort BindSla gebruiken, bijvoorbeeld de iets zoetere mini bindsla Little Gem. BindSla is overigens een compact, recht omhoog groeiende Sla-variëteit. De bladeren groeien heel dicht op elkaar en blijven daardoor lekker knapperig en fris.

Recept:

Verhit een koekenpan op matig vuur. Halveer uw kropjes Little Gem. Een grotere krop kan in 4en. Laat het kontje er aan zitten, dat houdt de bladeren bij elkaar. Wrijf een beetje Olijfolie over de snijvlakken en doe er een klein beetje zout op. Bak nu kort, per snijvlak hooguit 1½-2 minuutjes, of tot enigszins verkleurd. Haal uit de pan en leg op een bord.




Breng water aan de kook, en kook hierin de Eieren 7 minuten. Laat afkoelen.

Verhit een pan. Geen Olie of Boter. Doe hier de Pijnboompitten in en bak deze tot lichtjes bruin verkleurd. De olie uit de pitjes komt vrij. het is echt noodzakelijk hier bij te blijven. De Pitjes verbranden supersnel. Als ze voldoende verkleurd zijn laat u ze op een bord glijden. 

Snij een dikke snee goed brood (desem-volkoren) in blokjes. Niet te klein. Snij eveneens een rood pepertje fijn; in de lengte halveren, zaadjes er uit, maak fijne reepjes. Snipper een teen knoflook. Beetje Olijfolie in de pan, en bak de blokjes Brood rondom bruin tot croutons. Halverwege bakt u de Peper en Knoflook mee. Voeg eventueel tussendoor wat extra Olijfolie toe. Haal uit de pan, schuif alles op een bord en strooi er weinig Zout over.

Doe weer een scheutje Olijfolie in de pan. Verhit. Droog de Kappertjes en bak ze in de hete olie. Het is verstandig hier een oog op te houden, want ze verbranden snel. speel wat met de pan; als u 'm scheef houdt staan de Kappertjes mooi onder en worden ze gefrituurd. Als ze engszins verkleurd zijn schept u ze uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.




Verbrokkel de Feta grof.

Meng in een kom de Mayonaise, Yoghurt, Mosterd en Worchestershiresaus. Pel de Eieren, hou er 2 apart (snij deze in 4en) en prak de rest met een vork, niet al te fijn en meng ze door de saus. Proef en maak eventueel verder op smaak met Zout en Peper. Doe dit laatste niet al te enthousiast; de Kappertjes en de Feta zijn ook al wat zout en er zit ook al wat Zout op de Sla en de Croutons.

Nu is het slechts een kwestie van alles samen op een mooi groot bord of in een ruime schaal samen brengen. Verdeel de Eiersaus over de Slahelften en maak de Salade verder op met de overige ingrediënten. De Ei-kwarten, Croutons, Feta, Kappertjes en de Pijnboompitjes.

De kontjes van de Sla kan ieder voor zich er af snijden.





Ingrediënten:
(4 pers.)

  • 4 kropjes Little Gem
  • 6 Eieren
  • 2 eetlepels Pijnboompitten
  • 2 dikke sneeën goed Brood
  • 1 rood Pepertje
  • 1 teen Knoflook
  • Olijfolie
  • Zout
  • 2 eetlepels Kappertjes
  • halve plak Feta
  • 4 eetlepel Mayonaise. (zelf maken? klik hier)
  • 4 eetlepels Yoghurt
  • 1 flinke theelepel franse Mosterd
  • een scheutje Worchestershiresaus.

















Geen opmerkingen:

Een reactie posten