Translate

maandag 21 december 2020

Garnalencocktail, Klassieke Hollandse

Garnalencocktail

Ik weet niet hoe het bij u is, maar in onze familie doen wij jaarlijks een 'Familie-weekend'. Ik hou er van, steeds meer ook trouwens. Er zijn een aantal terugkerende dingen tijdens zo'n weekend. Bijvoorbeeld heel luidruchtig met z'n allen 30 Seconds spelen. Of de liter zelfgemaakte mayonaise die ik standaard mee neem. Op dag 2 zijn Neef Sigi en Dikke samen verantwoordelijk voor het avondmaal. Neeflief heeft meer dan voldoende ervaring in de horeca, en zo'n grote familie hebben we nou ook weer niet, dus daar draaien wij onze hand niet voor om. Vorig jaar hadden we als voor, een klassieke Garnalencocktail gemaakt. Ook dit zou best eens een traditie kunnen worden. 
De Garnalencocktail is een klassieker sinds de 50's die zich aan allerlei periodes heeft aangepast èn ze heeft overleefd. In de 80's bestond er zoiets als Tong Picasso; Tong met Vruchtjes (uit blik!). Als je toen een Garnalencocktail maakte of bestelde konden er gewoon aardbeien of ananas in. Nu zie ik recepten met granaatappelpitjes, avocado, rucola of appel. De tijdsgeest.
Bij Dikke geen gedonder; niet te veel Sla, Grijze Hollandse Garnalen en Whisky-Cocktailsaus. Wij, hier in Nederland, hebben de beschikking over onze eigen Grijze Garnaaltjes uit de Noordzee. Hier enigszins aan de prijs, in de rest van de wereld niet te betalen. Kies vooral niet voor de goedkopere Roze Noordse Garnaal; die heeft veel minder smaak, zonde van de moeite. 
Idealiter pelt u de Garnaaltjes zelf, maar ik vergeef u wanneer u voor gepelde gaat. Als u wel over een ZEN-modus beschikt en geduldig als een monnik zelf aan het pellen gaat, bewaar dan de koppen en schalen voor een onovertroffen Bouillonnetje.
Anders betreft het een vrij overzichtelijk recept. Was de Sla en snij in dunne reepjes. Laat heel goed uitlekken, of dep droog. U wilt geen water onderin. Verdeel over de glazen waar het allemaal in gaat gebeuren. Zorg dat de Garnalen klaar staan.

Nu de saus, begin met de Room, klop deze lobbig. Lekker woord, lobbig. Vervolgens meng je hier de overige ingrediënten door. Wees in eerste instantie iets terughoudend met de Whisky en de Tabasco. Proef en pas aan naar uw smaak. U serveert de Cocktail met een partje Citroen, dus er komt nog een zuurtje bij.
Verdeel de Garnalen over de glazen en schep er royaal Saus over. Klaar. Serveer met partjes Citroen, in een schaaltje of ingesneden en dan op de rand van het glas gestoken.


Ingrediënten:

  • Kropje Sla naar keuze, IJsberg mag, u gebruikt maar een beetje.
  • onsje gepelde Grijze Hollandse Garnalen per persoon

  • 1 dl Slagroom
  • 4 el Mayonaise
  • 1 el Ketchup
  • 1 el Whisky
  • drupje Tabasco

  • 1 Citroen, in partjes gesneden, pitjes er uit gewipt
Geen opmerkingen:

Een reactie posten