Translate

maandag 4 januari 2021

Pasta met Tomaten-Roomsaus, onze favoriet !

 Pasta met Tomaten-Roomsaus, met Spekjes. Supersnel en eenvoudig.Na alle overdaad met Kerst en Oud en Nieuw gaan we back to basics. Gewoon even lekker een snel en eenvoudig Pastaatje. In Italië kunnen ze dat; met weinig ingrediënten iets lekkers op tafel zetten. Vrijwel dezelfde saus met 1 ingrediëntje anders krijgt dan wel meteen een nieuwe naam van de Italianen. Zo verschillen een 'Farfalle alla Pancetta Affumicata', een 'Penne Rigate alla Vodka' en een 'Spaghetti all'Amatriciana' niet zo gek veel van elkaar. Klinkt overigens allemaal heel lekker, als je het mij vraagt. Dikke heeft de gedeelde basis genomen en er deze uiterst smakelijke Tomaten-Roomsaus van gemaakt. Het Jongste Meisje Sigi vindt dit inmiddels haar favoriete Pasta. In Huize Sigi maken we 'm met Spekjes, maar zonder kan ook heel prima.Sowieso wil ik aangeven dat recepten een leidraad zijn. Net zo goed als de inhoud van uw voorraadkast en koelkast. Heeft u geen Spekjes liggen, maar nog wel Ham of Mortadella, ga dan geen Spekjes halen ! Gebruik dat wat u heeft. Als u pescotariër of flexitariër bent vervangt u de Spekjes door een blikje Tonijn, Zalm of Sardientjes. 
Dikke heeft altijd een Basilicumplantje op het aanrecht staan. Maar u kunt ook de Italiaanse Kruiden of het halve bosje Peterselie dat u nog heeft liggen gebruiken. Check uw koelkast op Créme Fraîche of Ricotta, voordat u naar de winkel gaat voor Slagroom.

Ik gooi liever niet iets weg; zonde van alle tijd en moeite die in het zaaien, grootbrengen, slachten, oogsten, fabriceren, verpakken, transporteren, verkopen en kopen is gaan zitten.  
Kook de Pasta in ruim gezouten water al dente. Oftewel beetgaar; gaar met nog een bite. Proeven dus. Te gaar is zonde, in Italië maakt u daar geen vrienden mee.
Als uw Pasta op de een of andere manier eerder klaar is dan uw saus, giet 'm dan af en vang een kommetje van het kookwater op. Belangrijk.
Wellicht enorm ten overvloede, maar over dat afgieten; dat kan natuurlijk met het deksel schuin op de pan en dan alles boven de gootsteen op z'n kop houden. Met een theedoek omdat alles heet is, het kiertje niet te groot omdat u anders niet alleen het water afgiet. Of dan gaat het deksel er juist weer helemaal op. Of het laatste deel water krijgt u er niet uit. Best wel een gedoe. Dikke heeft hier al jaren een grote bolzeef voor die ik in de gootsteen hang met een kommetje er onder. Hoppetee, zo alles erin en zo weer terug in de pan. 
Roer een scheutje Olijfolie door de Pasta om te voorkomen dat ie aan elkaar gaat plakken.  
Bak ondertussen de Spekjes in een koeken- of hapjespan. Dikke doet dit in een droge pan aangezien de Spekjes (meer dan) voldoende vet in zich hebben. Halverwege het bakken is het wat mij betreft nodig een groot deel van het vet af te gieten. Doe dit in een hittebestendig bakje.
Haal de Basilicumblaadjes van de Steeltjes. Hou de Blaadjes apart en snij de Steeltjes samen met de Knoflook en de Chilivlokken fijn. Doe ze bij de Spekblokjes als u deze voldoende gebakken vindt. Bak een minuutje mee. 
Nu doet u de Tomatenpuree er bij. Bak dit ook een minuutje al omscheppend mee. Nu kunt u de Room toevoegen, roer door totdat u een homogene gladde saus heeft. Als het kookt zet u het vuur lager. Laat dit zo'n 5 minuutjes rustig pruttelen, terwijl u 'm proeft, op smaak brengt met zout en peper en er wat van het opgevangen pasta-kookwater door roert tot u de gewenste dikte te pakken heeft.
Doe de Pasta bij de saus, of andersom afhankelijk van uw pannen, en meng alles goed. Snij de Basilicumblaadjes zoals u dat fijn vindt, strooi er over en dien op. 
Deze Pasta en saus hebben geen kaas nodig, maar rasp er naar smaak Pecorino, Grano Pardano of Parmezaan over.


 


Ingrediënten:

  • 400 gr. Pasta. Neem Penne of Pipe Rigate; een Pasta waar de saus lekker in gaat zitten.
  • beetje Olijfolie
  • 125 gr. Spekjes, -reepjes of -blokjes. Als u er erg van houdt of zin in hebt neemt u 250 gr.
  • 2 tenen Knoflook
  • 6 à 7 steeltjes Basilicum
  • 1 theelepel Chilivlokken
  • een groot blikje Tomatenpuree, 140 gr.
  • 250 ml Slagroom
  • Zout en Peper
  • naar smaak Pecorino of ParmezaanGeen opmerkingen:

Een reactie posten