Translate

maandag 3 januari 2022

Salade Niçoise

Klassieke Niçoise
Ok, een open deur, maar een Klassieke Salade Niçoise moet je doen denken aan Nice, aan de de Côte d'Azur en de Provence. Aan de zon, de zomer, de zee, hij moet vers, fris en kleurrijk zijn. Een lunch met slippers aan je voeten en een fijn glas witte wijn. Dat werk.

Dit betekent overigens niet dat zomaar alles in de Salade Niçoise kan. Fransen zijn vrij trots en eigenwijs. Het woord chauvinistisch is niet voor niks een Frans woord. Dit leidt er toe dat er meerdere versies van de "Klassieke" Salade Niçoise in omloop zijn, waar de Fransjes het vervolgens hartstochtelijk over oneens zijn.
 
Hoe je 'm ook maakt, er is altijd wel een Fransman te vinden die zal vinden dat je Niçoise geen Niçoise is. Dommage voor je, zou ik zeggen.
Er zijn een aantal ingrediënten van een Niçoise waar zelfs (bijna) alle Fransen het over eens zijn. Allereerst de Sperziebonen, wat in principe een zomergroente is. Verder horen Tonijn (vers of uit blik), Ansjovis en Tomaten er echt wel in. Een Ui-achtige (rood, sjalot of zoet) en een gekookt Eitje (zacht, medium, hard of gepocheerd) zijn ook wel algemeen geaccepteerd zult u in vrijwel in alle 'Klassieke' Niçoises aantreffen.

Opties zijn Tuinbonen (vers of diepvries), Artisjokken (vers of uit blik), Olijven (Provençaalse), Basilicum en Sla. Komkommer, Venkel en Radijsjes kunnen ook. Met wat gekookte nieuwe Aardappeltjes of wat afgekoelde gekookte Pasta gaat u meer richting een maaltijdsalade.

De dressing is in principe een eenvoudige met Olijfolie - Azijn - Peper/Zout, maar soms zit er een lik Mosterd door. De verhouding Azijn - Olie is 1 op 3.

Knoflook gaat er niet in, maar wat wel een goed idee is, is om met een gehalveerd teentje uw schaal in te wrijven. Zo krijgt de Knoflook op een subtiele manier toch een plekje.
Maak uw Boontjes schoon en kook ze beetgaar in een minuut of 5. Kook meteen de Eieren mee. Time de gewenste hardheid, waarschijnlijk moeten ze iets eerder in het water dan de Boontjes. Giet af.
Snij uw Rode Ui van kop tot staart door de midden en snij in superdunne halve ringen. Doe deze in een bakje en overgiet met Rode Wijnazijn. Snipper een kleine Sjalot fijn.
Snij de Komkommer in de lengte door midden en die helften nogmaals door midden, snij er plakjes van. Halveer de Tomaatjes.
Haal de Artisjokken uit het blik en snij ze iets kleiner. Laat de Tonijn uit lekken. 
Kies wat mooie blaadjes Sla uit. Pluk wat blaadjes Basilicum.

Doe Groenten (boontjes, komkommer, sjalot, artisjok) in de met Knoflook ingewreven schaal. Klop een dressing met de Rode Wijnazijn van de Rode Ui, matig Zout, Mosterd en de Olijfolie. Maak op smaak met Peper. Giet over de Groenten en hussel heel goed. 
Doe de Sla, de Tomaatjes, de Tonijn en bijna alle Rode Ui er bij. Hussel dit met beleid een heel klein beetje met uw handen. Verdeel alles mooi over de schaal.
Leg nu de rest van de Rode Ui, de Eieren, de Basilicum, de Olijven en de Ansjovis er mooi op. Drizzel er wat van uw allermooiste Olijfolie over.
Ingrediënten:

- 5/6 ons Sperziebonen, Haricot Verts, of Bonen in verschillende kleuren
- 1 Ei per persoon
- 1/2 teentje Knoflook
- 1 Komkommer
- 1/2 Sjalot
- 1 blik Artisjok-bodems op olie, ongeveer 400 gr.
- 1/2 Rode Ui
- Rode Wijnazijn, ongeveer 1 dl.
- Olijfolie
- 2-3 theelepels Franse Mosterd
- Zout en Peper
- kleine Tomaatjes, liefst in verschillende kleuren, ongeveer 30-40 stuks
- paar handjes Sla
- 1 (of 2) blikjes Tonijn op olie  
- Basilicum, 10-20 blaadjes
- Olijven, liefst Provençaalse, ongeveer 20 st.
- Ansjovis, van goede kwaliteit, naar smaak
Geen opmerkingen:

Een reactie posten