Translate

woensdag 3 juni 2020

Minestrone Primavera

Minestrone

Mevrouw Sigi heeft vanavond de lekkerste Minestrone-soep ooit gegeten. Toen ik 'soep' als antwoord gaf op de vraag der vragen, 'wat eten we vanavond', had ze enigszins teleurgesteld gereageerd. Natuurlijk wilde ze dit niet laten merken, maar Dikke had het heus wel in de gaten. Ik snap het ook wel; na een lange dag hard werken, gaat mevrouw Sigi hongerig huiswaarts, waarbij ze onderweg ongetwijfeld bedenkt waar ze, qua eten, zin in zou hebben. Maar verwachtingen worden zelden gekopieerd door de werkelijkheid.
Het jongste meisje Sigi, maakt een duidelijk onderscheid tussen heldere soep en gebonden soep, waarbij de laatste haar voorkeur geniet. Ook zij stond dus niet bij voorbaat te juichen. 
Maar ik weet ondertussen wel wat m'n meisjes lekker vinden. 
Minestrone is een van oorsprong Italiaanse seizoensgroenten soep. De godfather van de Italiaanse cucina is Pellegrino Arturi, en hij beweert dat een bord Minestrone zijn leven redde. Ten tijde van een  Cholera epidemie rond 1850 in Italie, vertoonde hij op een nacht de eerste ziekteverschijnselen, maar knapte op en overleefde. Het herstel schreef hij toe aan de voedzame Minestrone van de avond daarvoor.
Hoe dan ook, in deze corona-tijd, kan een opwekkend, krachtig soepje sowieso geen kwaad. Arturi schreef een Minestrone-recept; op basis van een vleesbouillon met een vulling van groenten, bonen en rijst, maakte hij een stevige dikke soep.
Dikke maakt een frisse vega-voorjaar-variant.
Doe wat Olijfolie in uw soeppan en zet op laag vuur. Snipper de Ui fijn en doe in de pan. Snij de Wortel en de Bleekselderij brunoise, wat zoveel wil zeggen als, in kleine blokjes. (0.4x0.4x0.4mm) Een scherp groot mes werkt het lekkerst; snij stukken of plakken, dan reepjes en vervolgens blokjes. Als u hier geen zin in hebt, doe het dan toch. de handigheid komt vanzelf. En het maakt uit in de soep. We streven naar groenten met een bite, dus koken we kort, en kleine blokjes garen nu eenmaal sneller. Daarnaast ziet het er gewoon gaaf uit. In de pan bij de Ui met uw brunoise-blokjes. Even roeren. Doe hetzelfde met de Courgette.
Haal de blaadjes van de Peterselie en snij de steeltjes fijn. Hak de Knoflookteen fijn en doe deze samen met Peterseliesteeltjes in de soeppan.
Zet ondertussen een liter Bouillon op, breng zachtjes aan de kook. Als u Bouillonblokjes gebruikt, neem er dan 2, groenten- of kruiden-.
Schil de Asperges zorgvuldig, doe de schillen en de houtige kontjes bij de Bouillon. Alles in dit recept speelt zich zoveel mogelijk af op laag vuur. Snij de geschilde Asperges in plakjes, hou de topjes heel en doe alles in de soeppan. 
Doe er nu de Pasta bij. Dikke kiest heel kinderachtig voor Figuurvermicelli, maar neemt u vooral uw favoriete kleine pastavorm. Nu kan de Bouillon er bij, door een puntzeef of vergiet. Druk al het vocht uit de schillen met een houten lepel. Nu laat u het geheel 10 minuutjes uiterst zachtjes pruttelen.
Snij ondertussen de Peterselieblaadjes fijn. Rasp de schil van de Citroen. Zet uw Zout en Peper klaar. Nadat u na 10 minuten heeft geproefd of de pasta en de groenten (beet-)gaar zijn, maakt u de Soep af op smaak, met Peper en Zout, de rasp en het sap van de Citroen. Strooi de Peterselie er over. Klaar, &Smakelijk, buon appetito !

Minestrone is lekker met wat knapperig goed brood. Pesto is iets wat er prima doorgeroerd kan worden, maar gebruik dan wel goede (!). Of maak de Pesto van Dikke. Voor de non-vegans onder ons kunt u er wat Parmezaan bij geven.


Ingrediënten, voor 3-4 personen:

 • scheut Olijfolie
 • 1 Ui
 • 1 stengel Bleekselderij
 • 2 Wortel
 • ½ Courgette
 • bosje Platte Peterselie
 • 1 teen Knoflook
 • 6 Witte Asperges (in 't seizoen, anders Groene)
 • handje kleine Pasta
 • 1 liter Water
 • 2 groente- of kruidenbouillonblokjes
 • 1 Citroen
 • Peper en Zout


Geen opmerkingen:

Een reactie posten