Translate

maandag 10 februari 2020

Zoete Aardappel Frites met grove Guaco

Het oudste meisje Sigi, inmiddels niet meer thuiswonend, deed laatst een rondje supermarkt met Dikke. Gezellig sowieso, en voor haar een buitenkansje om haar eigen voorraadkast een beetje aan te vullen op kosten van die ouwe. Toen ik haar vroeg om even een Zoete Aardappel te pakken bleek ze niet te weten hoe zo'n pieper er uit zag; ze kende 'm alleen in frietvorm! Vandaar om te beginnen maar even een foto van onze zoete vriend. 
Nog niet zo lang geleden kreeg je in restaurants Frites. Gewone Patat. Maar inmiddels zijn we via Grove Frites en Wedges gewend ook te kunnen kiezen voor Zoete Aardappelfrites. Even voor de duidelijkheid: de Zoete Aardappel is helemaal geen Aardappel.
Een Zoete Aardappel (of: Bataat) komt gewoon uit een andere familie dan de Aardappel. Onze Pieper is familie van de Tomaat, de Aubergine en de Paprika bijvoorbeeld; hun familienaam is Nachtschade. De Zoete Aardappel is lid van de Winde-familie. 
In een Zoete Aardappel zit inuline, net als in Aardpeer en Schorseneer bijvoorbeeld. Dit maakt 'm geschikter voor diabetici dan de Gewone Aardappel, waar zetmeel in zit. 
In andere delen van de wereld werd altijd al veel Zoete Aardappel gegeten, bijvoorbeeld in Suriname en de VS, natuurlijk Zuid-Amerika, maar ook de andere kant op richting Japan en Nieuw Zeeland. Volgens Wiki staat ie op plek 7 van de belangrijkste voedselgewassen ter wereld.
Bon, aan de slag. Schil de Zoete Aardappel en snij 'm in plakken, repen, wedges; wat je fijn vindt. Als je ze maar niet te dun snijdt; minimaal een halve centimeter dik. Hussel ze goed met Olie, Peper en Zout, verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat, en schuif in een op 200℃ voorverwarmde oven. Afhankelijk van je oven bak je ze 45-60 minuten, tot mooi verkleurd. Draai ze halverwege om.

Terwijl de Aardappel bakt heb je tijd voor andere dingen; de grove Guacamole maak je in 10 minuten. Het is een kwestie van snijden en husselen. Snij te kleine Tomaatjes in vieren, de Bosuitjes in ringetjes, het Pepertje fijn, en doe dit in een schaal. Prak de Avocado hier grof door heen. Doe Olijfolie, het Limoensap, de grof gehakte Korianderblaadjes, het Zout en de Peper erbij en meng goed. Proef op zout, peper en zuur en pas naar smaak aan.

Serveer mooi samen op een schaal.

(In Huize Sigi is een goede Guacamole net zo belangrijk als een goede Mayonaise. Klik door voor de blogjes-recepten)
Ingrediënten:

 • 800-1000 gr. zoete aardappel
 • olijfolie
 • zout en peper

 • 3 avocado's (kies voor fairtrade als je de mogelijkheid hebt)
 • 200 gr. tomaten, kers- of tros-
 • 4 bosuitjes
 • 1 spaans pepertje (rood, geel of groen)
 • een handje korianderblaadjes
 • sap van 1 limoen
 • je mooiste olijfolie
 • zout en peper


Geen opmerkingen:

Een reactie posten