Translate

donderdag 19 december 2013

Vis in Zoutkorst

Een verzoeknummertje: een vriend van me wil met kerst een Hele Vis op tafel zetten, gegaard in een Zoutkorst. Wat een mooie manier van vis bereiden is; het gaat snel en gemakkelijk, het ziet er goed uit op tafel en de vis behoudt al zijn sappen.
U kunt allerlei vissen gebruiken; Mul, Zeebaars, Zalmforel, Forel, Tarbot, Dorade.

Check even de viswijzer als u een visje aanschaft. Zo wordt momenteel Dorade uit Turkse en Griekse kweek afgeraden. En de forel die wij hier kunnen kopen komt vaak van heel ver; uit Chileense kweek. Zo'n Zuid-amerikaans visje moet dus de halve wereld over, wat Dikke dan weer flauwekul vindt. Te veel foodmiles en waarom niet gewoon een Visje uit onze eigen Noordzee ? Vraag je visboer, koop bewust.

Reken 1,2 kg tot 1,5 kg vis per 4 personen.
Belangrijk is dat je de Vis in zijn geheel koopt, met staart en kop eraan. Een verse vis heeft heldere ogen, een glanzende huid, gave vinnen, roze-rode vochtig glanzende kieuwen, voelt stevig aan en ruikt naar......zee !

Alleen de ingewanden moeten er uit. De huid hoeft niet geschubt te worden; je zou 'm kunnen beschadigen terwijl de huid er straks voor gaat zorgen dat het zout uit de zoutkorst niet bij het vissenvlees kan komen. 
Het open buikje van de vis, die is ontstaan doordat de ingewanden zijn verwijderd, vul je met wat gemalen Peper en ruim met verse kruiden. Whatever, naar eigen smaak; Peterselie, Basilicum, Tijm, Koriander, Dille, Laurier en/of met Venkelgroen, Citroen, Limoen, Citroengras, Bosui, Knoflook, Daslook, Prei of een Pepertje. Kan allemaal, kijk wat je nog hebt liggen of waar je zin in hebt.
Soms wordt de Zoutkorst ook nog opgeleukt met rozemarijn, salie of citroengras bijvoorbeeld, maar buiten dat het er wel leuk uitziet, doet het niks met de smaak van de Vis.

Oven voorverwarmen op 220C

Meng het zout in een kom met de eiwitten en voeg tot max 200 ml water toe om er een papje van te maken. Doe wat bakpapier in een ovenschotel en leg de helft van het zoutmengsel erop. Maak een beetje een kuiltje. Vis er op. Overig Zout op de Vis totdat hij of zij helemaal bedekt is. Alleen de staart mag er uitsteken. Alles aandrukken met eventueel een paar druppen water.
Als je in een creatieve bui bent kan je een vis in het zout tekenen wat het spektakel aan tafel straks alleen maar groter maakt.
De oven in met de Vis. Reken 10 minuten per 450 gram Vis. Laat de Vis daarna 15 minuutjes rusten en nagaren.
Breek daarna de zoutkorst theatraal aan tafel met een hamer of gewoon met de achterkant van je koksmes. Voorzichtig, want je wilt het vel niet beschadigen. Verwijder de Zoutkorst. Schep de Vis nu voorzichtig op een serveerschaal. Stroop het vel eraf en haal de filets voorzichtig van de graat.
Vers brood, een groene salade, citroentje, wat mooie olijfolie..

Smakelijk !
Ingrediënten:

voor de Vis:

  • hele vis, 1.2-1.5 kg, mul, zeebaars, zalmforel, forel, tarbot, dorade
  • 2.5 kg fijn zout
  • 2 eiwitten
voor de Vulling:
  • verse kruiden; platte peterselie, basilicum, tijm, koriander, dille, laurier, venkelgroen
  • kies uit: citroen, limoen, citroengras, bosui, knoflook, daslook, prei, peper
klik hier voor ideeën voor een sausje.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten