Translate

vrijdag 13 december 2013

Kip, in z'n geheel geroosterd - of Platte Kip
"De beschaving van een volk is te meten aan de mate van respect 
waarmee ze met hun dieren omgaan." 

                                                                              Mahatma Ghandi

En wie ben ik om Mahatma tegen te spreken. Als je kip eet, koop dan een mooie met 3 Beter-Leven-Sterren en liefst behangen met medailles zoals "label Rouge" of een ECO-keurmerk. Beter voor de Kip en beter voor jou, want je proeft 't !
Via Wakker Dier leest Dikke dat er momenteel steeds meer Plofkippen last blijken te hebben van slijmerige en harde borstspieren. De afwijking noemt men "wooden breasts", is een fokprobleem en komt inmiddels bij zo'n 16% van de kuikens voor, Een paar jaar geleden hooguit bij 1%..
De afwijking is volgens brancheorganisatie Nepluvi geen bedreiging voor de voedselveiligheid....
Het verschijnsel heeft waarschijnlijk te maken met een storing in de stofwisseling, waarbij de afvoer van afvalstoffen die ontstaan bij vorming van spiercellen is verstoord. Het lijkt op verzuring zoals die plaatsvindt na een sportinspanning waarbij spieren verzuren en daarna verstijven.


Dikke snapt dat dit redelijk onsmakelijke verhaal niet uitnodigt tot het bereiden van een Kippetje. Maar ik was dik 25 jaar geleden al ziek van Kip-onterende fok methoden en anno nu is er veel te weinig veranderd. Door al die grootschalige, onpersoonlijke, dieronvriendelijke, zo goedkoop mogelijke toestanden, krijg je dit soort afwijkingen. Dus eet die treurige Kippen met hun treurige levens gewoon niet. De keuze is aan ons, Dè Consument. Minder is meer; eet minder, maar mooie Kip. Als je Soja wilt eten eet dan Tofu of Sojabonen in plaats van een met Soja volgestopte plofkip. Ik heb hier een label Rouge, 3 sterren Loué kip van 81 dagen oud, anderhalve kilo; kost al snel 15 euro. Da's best veel geld, maar

 • Je eet er met z'n 4-en van. En als iedereen is uitgegeten, pluis je de Kip; het vlees kan de volgende dag op een broodje. Als je veel overhoudt maak je een Chicken-Curry of een goed gevulde Kippensoep.
 • Dan het karkas: dat gaat bij mij in een grote pan met Water + Laurier, Wortel, Ui enz. voor een lekkere bouillon. Aan de kook brengen, zachtjes laten trekken, zeven, af laten koelen en invriezen. Zo heb je een perfecte basis voor Soepen en Sauzen en wordt alles van de Kip gebruikt.
 • volg voor recepten voor de restjes en het karkas de links onderaan dit blog.

Maar eerst ga ik deze struise dame of heer eens lekker verwennen; niet al te veel culinaire gekkigheid met zo'n Mooie Kip.

Oven voorverwarmen op 180C. Was de Kip in ruim Water en Azijn van binnen en van buiten. Zet 'm onder water en voeg 2,5 dl Azijn toe per liter Water. Na 5 minuten is de Kip licht verkleurd en schoon, Spoel af onder stromend water en dep droog.in een kom onder water, en voeg hier 2,5 dl Azijn per liter water aan toe. Na 5 minuten  is de Kip wat verkleurd en gewassen. Afspoelen onder koud stromend water.
Rasp of snij de tenen Knoflook en de Citroenschil heel fijn en meng dit met Peper en Zout door de zachte Roomboter. Trek nu het vel voorzichtig los van de borst; gewoon met je vingers onder de huid gaan en deze voorzichtig losmaken. Dit gaat het makkelijkst vanaf de 'kont'-kant van de Kip. Je kan zelfs bij huid van de poten komen. De zo gecreëerde onderhuidse ruimte vul je met de Roomboter. Op deze manier trekken de smaken meer in de Kip dan wanneer je alleen de holte vult. Dan de buitenkant van de Kip inmasseren met Roomboter die je nog over hebt, Olijfolie en ruim Peper en Zout, vleugelpunten naar binnen en stevig opbinden. Doe hier vooral niet te moeilijk over. Het kan heel fancy, maar het doel is dat er geen uit-stekende delen zijn die dan sneller garen.

Voor meer knapperig vel en minder onderhuids geklieder, maak je platte kip. Knip de ruggengaat uit de kip met een stevige keukenschaar. Gewoon links en rechts langs de ruggengraat van kop tot nek doorknippen. Omdraaien, enigszins pletten, het wensbotje breekt dan wel dus Make a Wish ! Wrijf in met het roombotermengsel. De Kip zal een kwartiertje sneller klaar zijn.


Huppekee in een braadschotel en ongeveer een uur de oven in voor een Kip van dik een kilo. Als je meer tijd hebt gaar de Kip dan in anderhalf uur tijd op 150C, voor een sappiger resultaat. Voor een krokante velletje bedruip je de Kip regelmatig met het vet dat van de Kip in de braadslee druipt. Gewoon met een lepel over de Kip scheppen. De Kip is klaar als de kerntemperatuur 75C is, te meten tussen een poot en het lijf. Zonder thermometer kan je bepalen of de Kip gaar is door 'm in te prikken en te kijken of het vocht dat er dan uitloopt helder is. Eenmaal gaar, uit de oven halen en onder aluminiumfolie even laten rusten, terwijl je bijvoorbeeld een Salade met Dressing maakt.

Gebruik de ovenwarmte om tegelijkertijd Aardappelen te roosteren. Gewassen en ongeschild in partjes, gehusseld in Olijfolie, Peper, flink Zout en wat sprieten Rozemarijn.

Serveer de Kip en de geroosterde Aardappelen met een eenvoudige Salade. Hussel de schone, droge blaadjes op het laatst door een dressing die je zelf klutst; 3 delen van je mooiste Olijfolie, 1 deel vers Citroensap op smaak maken met Zout en Peper.

Zet Mayonaise op tafel. Maak 'm zelf ! Je hebt tijd zat als de Kip en de Aardappelen in de oven staan. Leuk om te doen, niet moeilijk en veel lekkerder dan uit een potje. 

Ingrediënten:
 • 1 kip van 1,5 kg
 • 2,5 dl azijn (om de kip te wassen)
 • 150 gr roomboter
 • 2 tenen knoflook
 • 1 citroen
 • peper, zout
voor er bij:
 • 1 kg aardappelen
 • olijfolie
 • rozemarijn
 • zout en peper
 • sla

links voor de restjes en het karkas:

Tom Kha Gai, Thaise Kippensoep met laos, kokos en kip

Saoto, Surinaamse Kippensoep, trek een bouillon van je restjes

Goi Cuon, frisse Vietnamese Lente Rijstrolletjes, soort loempia met oa. kip

Caeser Salad, klassieker met kip

Biryani als er veel over is, in een Indiase Rijstschotel
Geen opmerkingen:

Een reactie posten