Translate

dinsdag 17 december 2013

Baba Ghannouj - Auberginedip


Iets teveel Aubergines gekocht gisteren. Ik kon er uiteindelijk 3 kwijt in de Melanzane alla Parmigiana. Dus vandaag tijd voor iets anders met de overige Aubergines. Een van oorsprong Libanees gerecht: Baba Ghannouj; letterlijk betekenent 'papa wordt verwend' ! Maar goed, deze papa moet zichzelf verwennen. Het is een dip, spread, salade van geroosterde Aubergine die je de Middle-East-way op smaak maakt en eet met brood of iets dergelijks.




Rooster de hele Aubergines eerst in een hete oven (200C) tot ze helemaal zacht zijn en de schil zwart geblakerd is. Prik ze hier en daar in met een vork of mes om ontploffing te voorkomen. Reken op zo'n 40 minuten afhankelijk van de grootte. Af laten koelen. Dan halveren, het nu wat rokerig smakende vruchtvlees er uit lepelen en met een vork prakken. Je kan het ook in een keukenmachine met de overige ingrediënten malen voor een snel, smooth resultaat, maar ik vind de Baba iets grof lekkerder. Vandaar de vork.
Meng er geperste, gevijzelde of fijn geraspte Knoflook doorheen; 1 klein teentje per 3 Aubergines. Vervolgens mix je er per Aubergine 2 eetlepels Tahin door. De Tahin is vrij dik, dus het makkelijkst is om hem in een apart kommetje met een klein beetje van het citroensap eerst wat te verdunnen. Tahin is pindakaas, maar dan van sesamzaadjes en kan je sowieso kopen in elke natuurwinkel en in de meeste supermarkten. 
Tenslotte op smaak brengen met 2 tot 4 eetlepels Citroensap en een theelepeltje Zout. 
Proeven ! Dit is de basis-Baba.




Wat ik er vervolgens aan toevoeg zijn een klein handje geroosterde Pijnboompitjes, Ras el Hanout (رأس حانوت) en een snuf Komijnpoeder. Met gesneden Platte Peterselie, Paprikapoeder en wat Granaatappelpitjes geef je de Baba kleur en textuur. Drizzel er wat van je mooiste Olijfolie over.
Een tip voor de Granaatappel: snij 'm in 4-en en maak de pitjes onder water los. Doe dit dus in een bak water. Voordeel is dat je geen wegspringende pitjes hebt en geen sap dat alles hardnekkig rood kleurt. De vliesjes drijven naar boven, terwijl de pitjes zinken. Leuk klusje om aan kinderen uit te besteden.




Ingrediënten:
  • 3 aubergines
  • 1 klein teentje knoflook
  • 6 eetlepels tahin
  • 1 citroen
  • zout
  • handje pijnboompitten
  • 1 theelepel konijnpoeder
  • handje platte peterselie
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel ras el hanout, check voor info en het recept voor Dikke's Chili
  • mooie olijfolie
  • eventueel granaatappelpitjes

  • (plat-) brood, neem pita, pide, lavash of ander platbrood. Focaccia of stokbrood kan ook.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten