Translate

woensdag 19 maart 2014

Guacamole

De Avocado komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika, uit het gebied wat nu Mexico en Guatamala is. Een Avocado werd door de Indianen aldaar Ahuacatl genoemd, wat hetzelfde woord is voor testikel. De Avocadoboom werd dan ook klotenboom genoemd; ahuacacuahuitl. Avocado's komen net als kloten in duo's en hangen met z'n tweeën in de boom.

Guacamole werd oorspronkelijk gemaakt in een vijzel; in het Mexicaans een molcajete, waarbij de saus dan een mole is. Avocado-saus wordt dan Ahuacatl-mole, vanwaar het nog maar een klein stapje is naar Guacamole.
Avocado's worden onrijp geplukt; rijpen aan de boom maakt ze niet lekkerder en aangezien zo'n boom wel 10 tot 20 meter hoog kan worden is het niet slim te wachten tot ze rijp uit de boom vallen. Na de pluk rijpen ze verder, wat je kan versnellen door er een Appel naast te leggen.
Voor Guacamole heb je wel rijpe Avocado's nodig. Duw een beetje op de schil; die moet licht meegeven en terugveren. Keihard is niet rijp, je kan 'm dan wel zacht maken door 'm een halve minuut in een magnetron op halve kracht (400W) te doen. Heel zacht is overrijp, net als bruine plekjes, deuken of als de je de pit los voelt rammelen.

Avocado bevat veel vet, maar dan wel van de goede soort; enkelvoudig en onverzadigd. En die moet je hebben, ze werken levensverlengend en zitten ook in zaden, noten en olijfolie.
Een Avocado snij je in de lengterichting rondom de pit doormidden. Pak de vrucht met een hand aan elke kant en draai je handen in tegengestelde richting. Nu heb je 2 helften, waarvan 1 met pit. Hou deze in je hand en sla met beleid een scherp mes een klein stukje in de pit. Draai het mes een stukje en de pit is los. Tik met het handvat van het mes op de rand van je gootsteen en de pit zal er in vallen.
Het vruchtvlees schep je met een lepel uit de schil. Voeg er direkt wat Limoensap aan toe en hussel wat, om te voorkomen dat het Avocado-vlees bruin wordt.
Prak het vruchtvlees met een vork fijn. Hak een Uitje heel fijn. Snij Tomaat fijn, niet het vocht gebruiken. Pureer een half teentje Knoflook in een pers of op een microplane-rasp. Hak verse Koriander fijn. Meng alles met een vork en breng op smaak met Limoensap (of Citroen-), Zout en Peper. 
Voor meer pit neem je een (gedeelte van) vers groen of rood pepertje, gebruik je Jalapeno-pepers, Tabasco of Cayennepeper.

Dit is de originele Guacamole. 
Lekker bij Taco's gevuld met Chili, zie:. http://dikkesigi.blogspot.nl/2014/01/chili.html

Of als dip met Nachos of Tortillas. Die Nachos worden in huize Sigi uitgespreid op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrooid met Ui in ringen, Jalapeno-pepers en geraspte Cheddar. Even onder de grill.

Guacamole met Crème Fraîche, Room of Kwark (!) vind ik volstrekt onnodig en onzin, gebruik ook geen Peterselie, geen Mosterd, geen Komijn, geen Mango en geen Granaatappel.

Smakelijk.
Ingrediënten:
  • 3 Avocado's
  • 1 à 2 Trostomaten, afhankelijk van de grootte, alleen 't vlees
  • 1 medium Ui
  • half teentje Knoflook
  • klein bosje verse Koriander
  • sap van 1 à 2 Limoenen.
  • Zout en Peper
  • evt verse Peper, rood of groen, Jalapeno of Cayenne, of Tabasco


Geen opmerkingen:

Een reactie posten