Translate

dinsdag 11 maart 2014

Chocolate-Brownie-Cheese Cake

Vandaag is het tijd voor een opkikker, troost-eten na alle tranen van gisteren. De meeste mensen en alle meisjes worden blij van Chocola. Mijn meisjes zeker, maar dat zit dan ook in hun genen; wijlen vader en opa was een enorme zoetekauw en kon smullen als de beste van Sigi's Chocolate-Brownie-Cheese Cake.

Chocola als anti-depressivum; naast wat cafeïne zit er fenylethylamine in Chocola, wat een geluks-stofje is dat we ook van nature in ons lichaam aanmaken als we verliefd zijn. En waar we dus soms best wat extra van kunnen gebruiken. Eerlijkheidshalve moet ik er bij zeggen dat de fenylethylamine in Chocola al in de darmen wordt afgebroken voordat het de hersenen bereikt, maar wat maakt 't uit.  
Voor de CBC-Cake heb je donkere Chocola nodig; Chocola met een hoog percentage Cacao, minimaal 70%. Om Chocola te maken worden Cacaobonen geroosterd en gemalen. Deze Cacaobonen bestaan voor de helft uit pure Cacao en voor de helft uit Cacaoboter. Om de Chocola een goede smaak en structuur te geven wordt er extra Cacaoboter toegevoegd. Zo krijg je Pure Chocola met een bepaald percentage Cacaomassa.

Melkchocola bestaat uit Cacao, Suiker en Melk. Witte Chocola bevat Cacaoboter maar geen Cacao en smaakt dus ook niet naar Chocola.

De meeste donkere Chocolades zijn blends; gemaakt met Cacaobonen van verschillende oorsprong. Er bestaan wel single's; Vallrhona maakt Chocola waarbij de bonen telkens uit 1 gebied komen.
De Azteken en de Maya's kenden de Cacaoboon en zijn eigenschappen al. Zij geloofden dat de boom de Goden toebehoorde. Linnaeus heeft dit gehonoreerd door hier in mee te gaan bij de naamgeveing van de Cacaoboom. De boom heet officieel 'Theobroma Cacao', waarbij 'theo' god is en 'broma' drank. 
De Azteken gebruikten Cacaobonen als ruilmiddel en maakten een drankje dat zij Xocoatl noemden en aan de Spanjaarden gaven toen die in Zuid- en Midden Amerika neerstreken. Zij zijn het die van Xocoatl, Chocolate maakten.

In Mexico is Mole hèt nationale volksgerecht bij feestelijke gelegenheden. Het is een saus die vele varianten kent en waarvan je de kruidenmixen op de markt koopt. De bekendste is Mole Poblano, de Mole van het dorpje Pueblo. Eén van de zo'n 20 ingrediënten van deze saus is Chocola, maar hij smaakt er niet naar. Het geeft de saus wel z'n donkere kleur en neutraliseert de scherpte van de pepers enigszins. De Mole gaat in Mexico over Kalkoen, Kip of Garnalenkoekjes.
Voor de CBC Cake verwarm je de oven voor op 180C en maak je 2 kleuren beslag. 
Met een mixer klop je een wit klontvrij cheesecake-beslag van Mascarpone, Roomkaas, Suiker, Ei en Bloem.
Dan een donker gekleurd beslag. Ik weet dat je Chocola au bain Marie moet smelten, maar zo gaat 't ook. Doe in stukken gebroken Chocola met Roomboter in een pannetje en smelt dit op een heel laag vuurtje, waarbij je regelmatig roert. Als 't gesmolten en glad is, laat je 't een beetje afkoelen.
Klop in een kom Eieren en Vanillesuiker tot dit goed gemengd en schuimig is. Doe het Chocola-Boter mengsel erbij en werk er dan Bloem, Bakpoeder en Zout door.

Over Vanillesuiker: een gebruikt Vanillestokje bij Kristalsuiker maakt van gewone Suiker na enkele dagen Vanillesuiker. 

Doe het donkere Chocolate-Brownie beslag in een taartvorm of bakblik. In een rechthoekige vorm gebakken snij je er straks Brownies van.
Giet het witte Cheesecake beslag er bij. Trek nu met een vork vormen wit door het bruine beslag. Meng niet teveel; je wil een Chocolade cake met witte marmering.
Nu de oven in. Het uiteindelijke doel is een taart die in het midden nog wat smeuïg is. In de oven van Dikke duurt dit 31 minuten met enkele boven en dubbele onderwarmte. Prik in met een breinaald als de taart zo'n 25 à 30 minuten in de oven staat. Voel op warmte, proef op gaarheid en beoordeel op smeuïgheid. Het luistert vrij nauw, na 35 minuten is de taart, afhankelijk van je oven, waarschijnlijk niet smeuïg meer.
Ingrediënten:

voor het Cheescake beslag:
 • 250 gr Mascarpone
 • 100 gr Roomkaas
 • 2 eetl. fijne Kristalsuiker
 • 2 Eieren
 • 2 eetl. Bloem
voor het Chocolate-Brownie beslag:
 • 300 gr donkere Chocola
 • 300 gr Roomboter
 • 6 Eieren
 • 350 gr Vanillesuiker, als beschreven, anders gewone Suiker met de Vanille van 1 stokje
 • 150 gr Bloem
 • 1 dikke theelepel Bakpoeder
 • mespunt Zout

Geen opmerkingen:

Een reactie posten