Translate

maandag 20 januari 2014

Spruitjes - Brussel Sprouts - Cavolini di Bruxelles



Spruitjes zijn de minst populaire groente in Nederland. De meeste mensen hebben er van jongs af aan nare associaties bij en dat komt dan bijna nooit meer goed. Er treedt een Pavlov-reaktie op; Spruitjes ?, getver! Herinneringen aan vroeger; de weeïge spruitjeslucht van lang doorgekookte Spruitjes die rond etenstijd alle andere huisgeurtjes verdrong. Een drama kondigde zich zo aan, zeker als je de pech had old-school ouders te hebben. Dan moest het bordje leeg voor je van tafel mocht. En koude Spruitjes waren helemaal de hel.

Dus wat te doen als je geen Spruitjes lust ? Maak ze lekker.


In 2009 was het kinderboekenweekgeschenk 'de Wraak van het Spruitje'. Mafkok Pierre Windt maakte in het kader daarvan Spruitjes voor kinderen lekker door er spruit-bitterballen van te maken. Hij haalt ze achtereenvolgens door bloem. ei en paneermeel om ze dan te bakken. Of hij vervangt de bloem door Kokosrasp. Vooraf wel eerst 5 minuten blancheren.
Spruitjesburgers zijn een andere kinder-achtige-optie: Spruiten blancheren om ze vervolgens met Kipfilet, wat Knoflook, Honing, Vanille en Appelmoes in een keukenmachine te vermalen en er burgers van te vormen. Paneren met spruitjes-paneermeel gemaakt van rauwe blaadjes van Spruitjes, gehakte Pistachenoten en Paneermeel. Bakken. Tja, ik weet niet. Het resultaat lijkt me weinig meer met een Spruitje te maken te hebben.


Nou ben ik geen old-school vader. De kinderen Sigi hebben altijd alles moeten proeven zonder de verplichting hun bordje leeg te moeten eten. Als ze het niet lustten aten ze fruit. Soms verstopte ik groenten gepureerd in de Rode Saus bij de Pasta. Of ik kroop nogmaals achter het fornuis om snel iets te maken wat ze wel lekker vonden. Hierbij werd ik vaak voor gek verklaard door moeders. 
Maar gerechten kindvriendelijk maken met bijvoorbeeld Appelmoes is niet mijn ding. En ik wordt altijd een beetje verdrietig van de kindermenu's in Nederlandse restaurants. Patat en een keuze uit Vissticks, Kipnuggets, een Sponge-Bob-Burger of een Frikandel. Echt een sneu zwaktebod. Om gedoe aan tafel te voorkomen.


Het belangrijkste bij het lekker maken van Spruitjes is dat je ze niet te gaar kookt. Als je ze inprikt moet je nog weerstand voelen. Het beste is om er even eentje uit de pan te vissen en te proeven. De kleur moet fris heldergroen blijven. Het beste is om ze te blancheren en daarna te bakken of te gratineren. Spruitjes gaan heel goed samen met kastanjes, geroosterde amandelen en pancetta of spek.
Als je ze koopt let er dan op dat ze hard en felgroen zijn, niet gelig, en het blad gesloten. Voordat je ze bereidt, snij een klein stukje van het kontje af en verwijder eventueel grof buitenste bladeren. Kruis ze aan de onderkant in voor je ze kookt, hierdoor garen ze gelijkmatiger.
Spruitje zijn overigens heel rijk aan vitamine C; er zit meer in dan in een Sinaasappel. 


Op z'n Italiaans: 'Cavoletti Gratinati 1'

Oven op 200C voorverwarmen. Blancheer de Spruitjes 5 minuten in Water met Zout. Giet ze af en laat uitlekken. Doe ze met wat Olijfolie in een ovenschaal.
Vermeng Broodkruim met geraspte Pecorino, fijngehakte Knoflook, fijngesneden Platte Peterselie, Peper en Zout. Verdeel dit over de Spruitjes, doe er wat klontjes Roomboter op en laat dit 15 minuten in de oven gratineren.

Nog een Italiaanse manier: 'Cavoletti Gratinati 2'

Spruitjes bereiden zoals hierboven beschreven. In plaats van een broodkruimmengsel maken we nu een Béchamelsaus. Smelt 75 gr Roomboter, voeg 60 gram Bloem toe, roer en voeg wat Zout, Peper en versgerapte Nootmuskaat toe. Giet er 6 dl hete Melk langzaam, beetje bij beetje bij, onder voortdurend roeren. Voeg een flinke handvol versgeraspte Parmezaan toe. Kook een paar minuutjes door.
Verdeel de Béchamel over de Spruitjes die in een beboterde ovenschaal liggen en zet 15 minuten in de oven.


Spruitjes met Kastanjes en Pancetta:

Blancheer de Spruitjes (6-800gr) weer als hierboven. Bak vervolgens 2-3 ons Pancetta of gerookt Spek in blokjes in wat Olijfolie tot ze gebruind en krokant zijn, maar nog niet uitgedroogd. Vuur lager. Doe er 30 gram Roomboter bij en 250 gram vacuümverpakte Kastanjes. Druk de Kastanjes als ze warm zijn wat stuk met een houten lepel..
Vuur hoog. Giet er 1 dl Marsala over. Laat dit meekoken; de wijn vormt samen met het spekvet en de kastanjes een hartige siroop. Schep de Spruitjes er door met flink wat gehakte Platte Peterselie en Peper. Zet op tafel in een voorverwarmde schaal.


Dit zijn mijn 3 favoriete manieren om Spruitjes lekker te maken. Maar er zijn meerdere wegen naar een lekker Spruitje: denk aan Spruitjes-Soep, Spruitjes-Curry, Spruitjes-Quiche of Spruitjes-Salade.




Ingrediënten:

voor de Cavoletti Gratinati 1 (broodkruim):
  • 6-8 ons spruitjes
  • zout, peper
  • olijfolie
  • 2-3 handen broodkruim
  • 1 flinke hand geraspte pecorino
  • 1 flinke hand platte peterselie
  • 2 tenen knoflook
  • 50 gr roomboter voor in blokjes bovenop
voor de Cavoletti Gratinati 2 (béchamel):
  • 6-8 ons spruitjes
  • 75 gr roomboter
  • 60 gr bloem
  • zout, peper, nootmuskaat
  • 6 dl melk
  • 1 flinke hand parmezaanse kaas
voor de spruitjes met kastanjes en pancetta:
  • 6-8 ons spruitjes
  • 2-3 ons pancetta of gerookt ontbijtspek
  • olijfolie
  • 30 gr roomboter
  • 250 gr vacuümverpakte kastanjes
  • 1 dl marsala
  • 1 flinke hand platte peterselie
  • peper 















Geen opmerkingen:

Een reactie posten