Translate

dinsdag 7 januari 2014

Bananen-Walnoten CakeHet maken van deze huis-tuin-en-keuken-cake is begonnen met een recept van de Godmother van de Engelse tv-koks, Delia Smith. Bovenstaande cake op de Stones-cover van Let it Bleed schijnt zij gebakken te hebben, alhoewel de combinatie van Delia met Mick en Keith me onwaarschijnlijk voorkomt. Deze degelijk uitziende dame was begin jaren '70 al met een kookprogramma op tv.
Haar doel was om mensen te leren 'how to cook'; ze begon bij de basis en behandelde de klassieke technieken en bereidingswijzen. Iedereen in Engeland keek; als zij iets met eieren deed ging de ei-verkoop de volgende dag met 10% omhoog! Het zogenaamde "Delia-effect", een bekend begrip bij onze Westerburen.

Wat zo fijn is aan haar recepten is, is dat ze kloppen. Toch maak ik deze cake inmiddels anders.
Anders, maar lekker; deze cake loopt als een trein op 't ADC, de enige plek ter wereld waar je 'm kan kopen.
Voor dit recept heb je overrijpe Bananen nodig, dus de bananen die je niet meer wilt eten vanwege de bruine plekken. Per cake 3 à 4; 350 gram.

Om te beginnen: Leg 150 gram gepelde Walnoten in 1 laag op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet in de oven op 180 C. De Walnoten mogen niet verkleuren, laat staan verbranden, ze moeten licht geroosterd worden. Hou je neus open, als je ze begint te ruiken, komt de olie vrij en zijn ze goed. Blijf attent; er zit maar heel even tussen geroosterd en verbrand. Zeker als de stukjes van ongelijke grootte zijn; kleine stukjes verbranden sneller. Eenmaal verbrand heb je ongezonde verzadigde vetten in plaats van gezonde onverzadigde.
Voor het beslag meng je 220 gram Bloem, 200 gr Bruine Basterdsuiker, een flinke theelepel Kaneel, een flinke theelepel Bakpoeder en een snuf Zout. Delia zou dit allemaal eerst zeven. Dan 2 Eieren en 110 gram zachte Roomboter er door mixen, en tenslotte de Bananen. Die mix je tot ze onderdeel van het beslag zijn. Ondertussen zijn de Walnoten geroosterd, dus die meng je er nu ook even kort door. Hou 7 mooie Walnoothelften apart.
Het beslag kan nu in een (siliconen) bakblik. Bestrooi met Witte Basterdsuiker en leg de 7 Walnoten er op.
1 uur en 15 minuten in het midden van de oven (180C), controleer met een breinaald op gaarheid. Ze mogen een ietsje smeuïg zijn. Laten afkoelen. Dan uit de vorm halen en op een rooster verder laten afkoelen voordat je 'm aansnijdt.


Ingrediënten:
  • 350 gr overrijpe bananen
  • 150 gr gepelde walnoten
  • 220 gr bloem
  • 200 gr bruine basterdsuiker
  • 1 flinke theelepel kaneelpoeder
  • 1 flinke theelepel bakpoeder
  • 2 eieren
  • 110 gr zachte roomboter
  • 2 eetlepels witte basterdsuiker

3 opmerkingen: