Translate

maandag 15 juli 2019

Snelle Curry



Snelle Curry met grote Garnalen en Sugar Snaps



Een nieuw vastigheidje in de Week van Sigi is de woensdagse lunch bij Saravana Bhavan. Op een vrij kansloze lokatie (lokatie, lokatie) in Amsterdam waar velen het niet hebben gered zit nu een filiaal van een wereldwijde keten. Een kleine 40 jaar nadat P. Rajagopal de eerste Saravana Bhavan opende in Zuid India, zijn er wereldwijd nu bijna 100 en dus sinds kort ook eentje in Mokum.
Er wordt vegetarisch eten geserveerd. Op Trip Advisor staat de entourage als 'romantisch' aangemerkt, maar dat is opgeschreven  door iemand met heel andere ideeën qua romantiek dan Dikke. Bij binnenkomst wordt het eventuele sprankje romantiek teniet gedaan door de Indiase muziek. Dikke heeft een enorm uiteenlopende muzieksmaak, maar deze variant trek ik heel slecht.
De inrichting is zeg maar bruin-skai-minimalistisch, het personeel enigszins stug en het eten wordt geserveerd op servies van blik. Maar laat u niet weerhouden, vooral niet. Sinds mijn eerste kennismaking, ben ik hooked. Bestel een SB Special en u krijgt 15 schaaltjes met van alles, rijst papadum en een opgepoft ballonbroodje.



In het kader van India, nu een recept voor een, overigens niet vegetarische, Curry. You like spicy, misterrr ? en dan zo op z'n Indiaas 'nee' met je hoofd schommelen. Dikke heeft al eens een recept voor Curry gegeven, een Curry 'from scratch', dus met een zelf-gemaakte Currypasta. Nou is dat heel erg lekker, maar ook enigszins bewerkelijk, met verse kruiden en smaakmakers. Voortschrijdend inzicht en een blijvende zoektocht heeft Sigi inmiddels gebracht tot een veel snellere en toch minstens zo lekkere Curry. Zodoende staat de Curry nu veel vaker op tafel in Huize Sigi. Ook Dikke heeft niet altijd tijd en of zin in een lang durende bereiding, maar ik wil niet inleveren op smaak. Life's too short to eat shitty Curry's. En als je 'm liever vega eet, bak dan Aubergine in blokjes gesneden en/of Bloemkool in roosjes. Of Broccoli, Doperwtjes, Sojaboontje (Edamame), Spinazie.


Schil en snipper 2 Uien en zet deze zachtjes op in een grote koekenpan met wat Zonnebloemolie. Haal de blaadjes Koriander van hun steeltjes en leg de blaadjes apart, voor straks. De steeltjes fijnsnijden en bij de Uien doen.
Nu de shortcut-truc, met de 4 K's. Neem een kommetje, maar niet te klein. Hier gaan gemalen gedroogde kruiden in. Doe er Kurkuma, Koriander,  Komijn en  Kerrie Massala in, van alles 2 dikke dessertlepels. Nu een theelepeltje, of een halfje zelfs, Chilipoeder, afhankelijk van hoe heet u wilt eten. Snij / plet heel fijn 4 teentjes Knoflook en een flinke duim verse Gember. De Gember kan ook in poedervorm, mits niet te oud, neem 1 dessertlepel. Doe dit bij de kruidenmix in uw kommetje. Mix hier nu water door, beetje voor beetje, tot u een lekker papje heeft. Dit kan bij de Uien in de pan. Bak mee. Voeg eventueel nog wat meer Water toe als het u te dik wordt.
Doe er 2 blikken Tomatenpulp bij. Bak even mee. Mik er een Kaneelstokje bij. In principe bent u qua saus nu al zo goed als klaar. Bij Dikke ligt er nog wel eens een eenzame spriet Citroengras in de koelkast. Deze gaat dan dus ook in de saus. Net als een blaadje Djeroek Peroet (citroenblad) uit de vriezer en 1/3-e deel van een blok Santen (kokoscrème). Laat een half uurtje heel zachtjes pruttelen.
Hou de dikte in de gaten en voeg zonodig weer meer water toe.




Kook ondertussen de Rijst. Ontdooi de Garnalen en maak ze schoon of gebruik al schoon gemaakte. Haal de Sugar Snaps af & snij de Bosui in ringetjes. De Sugar Saps en de Garnalen moet zo'n 5 minuutjes meegaren in de Saus, dus time dat even, zodanig dat de Rijst ongeveer tegelijkertijd klaar is. Giet de Rijst af. 
U maakt de Saus op smaak met in ieder geval de rasp en het sap van 1 Limoen, maar waarschijnlijk ook met het sap van een tweede Limoen. Proef ook op Zout. Garneer de Saus met wat Korianderblaadjes en zet de rest in een kommetje op tafel. Snij 1 of 2 rode Spaanse Pepertjes in ringetjes en een (halve) Komkommer in plakjes. (Of maak een komkommer-yoghurt Raïta ). Geef dit er apart bij.


Ingredienten:

  • 2 uien
  • 1 bosje koriander
  • zonnebloemolie
  • 2 dessertlepels kurkuma (geelwortel, turmeric)
  • 2 dessertlepels gemalen koriander
  • 2 dessertlepels gemalen komijn
  • 2 dessertlepels kerrie massala
  • 1 of een 1/2 theelepel chilipoeder
  • 4 tenen knoflook
  • 1 flink duimgroot stuk verse gember, of 1 dessertlepel gemberpoeder
  • 2 blikken tomatenpulp
  • 1 kaneelstokje
  • 2 sprieten citroengras (sereh)
  • 2 limoenen, 1x rasp, 2x sap
  • 1/3-e blok santen (kokos)
  • (evt. een blaadje djeroek peroet - limoenblad)
  • 800 gr grote garnalen
  • 1- 2 ons sugar snaps (of sperzieboontjes)
  • 4-5 bosuitjes
  • 1-2 rode spaanse pepertjes
  • 1/2 - 1 komkommer
  • rijst, 1 handje pp





Geen opmerkingen:

Een reactie posten