Translate

woensdag 14 december 2016

Panzanella - Broodsalade

Panzanella is in principe een eenvoudige Italiaanse brood-tomaat-basilicum salade, met olijfolie-azijn, peper en zout. Soms wordt-ie Toscaanse broodsalade genoemd, maar anderen beweren dat de panzanella oorspronkelijk Romeins (uit Rome afkomstig) is. Het is hoe dan ook een uiterst smakelijk gerecht om je oud geworden brood in te verwerken.

Voor Dikke is de originele Panzanella het uitgangspunt; want in dit gerecht kan je van alles kwijt. Zo help ik mezelf niet alleen van m'n oude brood af, maar ook van allerlei andere restjes. En wat mij betreft wordt de Salade er alleen maar lekkerder van.
Eerst het brood, dit moet een paar dagen oud zijn. Vroeger hadden ze zulk keihard brood dat het eerst in water geweekt moest worden. Het beste neem je wit of bruin brood, waarbij ik niet kan nalaten om te zeggen dat bruinbrood ook witbrood is. Maar dan gekleurd. Vers brood maak je oud door het uit de verpakking een half op een warme plek te leggen. (oven op 50C)
Verwijder eventueel de korst van het brood. Begin eerst met het licht roosteren van het brood. In een broodrooster of een droge koekenpan. Halveer de teen knoflook en strijk met het snijvlak een paar maal lichtjes over het geroosterde brood. Snij of scheur het brood nu in stukken.

Snij de tomaten in stukken en laat de paprika uitlekken. Snij ook deze in stukken.
Neem een mooie ruime schaal. Kluts de olijfolie en de wijnazijn goed door elkaar. Prak de ansjovis hierin goed stuk. Doe het rode uitje, de kappertjes, de tomaten en paprika er bij. Nu kan het brood er bij en meng dit, met je handen, heel licht knijpend, goed door elkaar.

Minimaal een uurtje laten staan om het vocht en de smaken goed in te laten trekken.

Hussel de basilicum er door, proef op zout en peper en maak eventueel verder op smaak. Serveer. Lekker bij een barbeque of picknick. Geroosterd visje of kippetje er bij.

Ingrediënten:

  • 200 gr brood, wit of bruin, van zo'n 2-3 dagen oud
  • 1 teentje knoflook
  • 4-5 tomaten, zo'n 600 gr.
  • een pot geroosterde paprika
  • een rood uitje, in fijne halve ringen
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 1 ansjovis
  • 6 eetlepel olijfolie
  • 2 eetlepel rode wijn azijn
  • een flinke handvol basilicum

Een Panzanella kan je verder aanpassen naar je eigen smaak, of naar de inhoud van je eigen koelkast. Lekkere toevoegingen zijn in ieder geval:
augurk, bosui, zoete ui, komkommer, gekookte sperziebonen, bleekselderij in halve maantjes, tijm, peterselie, balsamico, citroensap, olijven, geitenkaas, mozzarella, knoflook, asperges, rucola of andere sla, gekookte eieren

Geen opmerkingen:

Een reactie posten