Translate

donderdag 26 maart 2015

Bloemkool met een papje


Lusten jullie ook wel Bloemkool dan ? Een gevleugelde vraag van Ome Willem, waarop alle kinderen luidkeels 'Jaaah !!' riepen. Inclusief een enthousiaste, destijds nog erg jonge Dikke Sigi. De Geitenbreier op de bas vulde aan: 'met een papje, met een papje'.
Ome Willem wilde aan het begin van elke  'de Film van Ome Willem' weten of de kinderen IJs met Slagroom lustten. Vervolgens wilde hij dit dus weten van de Bloemkool, en tenslotte informeerde hij of de kinderen dan ook een broodje Poep lustten. De kinderen antwoordden natuurlijk 'Neeee !! 'Ome Willem kreeg een standje van de Hoofd-Geitenbreier en hij strafte zichzelf door zich met zijn drumstokjes op zijn hoofd te slaan. Altijd, elke aflevering; de kracht van de herhaling.
Sommigen van u zullen onbekend zijn met het fenomeen Ome Willem of de Geitenbreier, laat staan Teun, Toon en August. Dikke gaat dan ook 'way back', we spreken over halverwege de '70's van de vorige eeuw, toen kinderen voor de tv nog kijkbuiskinderen waren. Geitenbreiers bespeelden een instrument en wezen kinderen de weg naar de wc. Kindertelevisie kijken kon alleen op woensdagmiddag. Ome Willem, Stuif-es-In, Ren je Rot, Pipo de Clown, dat werk.

Zwaar gedateerd allemaal. Maar de moraal van het verhaal is dat de kinderen van toen al Bloemkool lustten. Liefst met een papje. En de kinderen van anno nu ook nog steeds. In een Jeugdjournaal 'groente -top 3- verkiezing' uit 2013 stond weliswaar het Sperzieboontje op 1, maar Bloemkool was een goede runner-up en Spinazie eervol derde.
In huize Sigi wordt Bloemkool ook gewaardeerd. De meisjes Sigi noemden Broccoli vroeger 'groene Bloemkool', terwijl Bloemkool nooit als witte Broccoli wordt aangeduid.
Dikke kreeg vroeger ook regelmatig Bloemkool, altijd met het onlosmakelijke Papje. Destijds was het de gewoonte om Groenten vrij langdurig te koken, wat een heel zachte en smakeloze Bloemkool opleverde, die gered moest worden door een Papje, de 'Witte Saus'. Oma Sigi haalde deze Saus uit een pakje, net als de Bloemkool een echte survivor. Want 'Witte Saus' voor 'bij Groenten' uit een pakje is nu nog steeds volop verkrijgbaar.
De mens leert van zijn fouten, er is sprake van voortschrijdend inzicht; zo houden we inmiddels van beetgare Groenten. Want dan zijn ze smaakvoller, met meer geur, kleur en structuur. De Saus uit een pakje is desondanks gebleven. Het gemak dient de mens; voeg het poeder toe aan melk, roer en verwarm, klaar. 
Niet Dikke's stijl, een Witte Saus is zonder pakje ook zo gemaakt met Boter, Melk en Bloem. Simpel, snel en lekker. Dikke vraagt zich altijd af wat er dan wel niet in zo'n pakje zit, Boter en Bloem ? Maar dan heb je dat hele pakje toch niet nodig ? Er blijken maar liefst 18 ingrediënten in te zitten, Als dit bij u geen vraagtekens oproept, prima, dan kunt u naar hartelust variëren met andere pakjes-smaken. Er is volop keuze; wat dacht u van Kaassaus, 4-Kazensaus, Roomsaus met Nootmuskaat, (gewone) Roomsaus, Roomsaus met Basilicum, Bieslookroomsaus of een Groentensaus ?
Waarbij Dikke dan denkt dat het enige verschil tussen al deze 'Sauzen', de kunstmatige smaakstoffen zijn. Krijgt u hier, net als Dikke, enorme jeuk van ? Master dan uw eigen Béchamelsaus; een supersimpel te maken Saus die er al was toen de pakjes nog niet bestonden. 
Koop een niet beschadigde, mooi stevige en witte Kool. Bloemkolen die off-white, zacht of beschadigd zijn laat je liggen. Wel eens een Romanesco-Bloemkool gebruikt ? Dit zijn decoratieve toppers. Een soort buitenaardse, wiskundige, bizar mooie Bloemkool. Ze bestaat uit spiraalvormige piramides die er afzonderlijk op zichzelf als een mini-Romanesco uitzien. Ze worden ook wel Knoopjes- of Torentjesbloemkool genoemd. Qua smaak nog iets zachter dan de gewone Bloemkool. Een Romanesco is licht fris-groen van kleur. Tenminste als ie goed beschermd is tegen de zon door zijn bladeren. Anders verkleurd ie naar rood. Een gewone Bloemkool zal in de zon naar beige-bruin verkleuren. Bij de huidige soorten groeit het blad om de Kool heen. Vroeger moest de Boer het blad er met de hand om heen vouwen.
Een Bloemkool bestaat in feite uit niet uitgegroeide bloemknopjes. En de Bloemkool wordt al heel lang door de mens verbouwd en gegeten. Sinds anno 1200-zoveel wordt ie al in Spanje aangetroffen.

De Bloemkool wordt gekookt, maar dus niet te lang. Verdeel 'm in roosjes en kook deze max 8 minuten, of laat de Bloemkool heel en reken dan op max 12 minuten. Test met de punt van een mesje of de gewenste gaarheid is bereikt. Je wilt nog een beetje weerstand voelen.
Als je Bloemkool te lang kookt komt de Mosterdolie die in de Bloemkool zit, vrij. Dit zorgt voor een weeïge, zwavelachtige geur, Te voorkomen met een scheutje Witte Wijnazijn in het kookvocht.
Zet dus een Bloemkool op met water en een scheutje Witte Wijnazijn, verwarm je grill voor, en begin vervolgens met de Saus. Smelt de Boter en roer hier de Bloem door. Roerbak 1 minuutje. Haal van het vuur en roer er geleidelijk de Melk door. Terug op het vuur, breng al roerend aan de kook, vuur laag en laat 10 minuten heel zachtjes koken. Roer af en toe vastberaden door. Leg de Bloemkool in een ovenvaste schaal. Meng nu de Mosterd en de Kaas door de Saus. Breng op smaak met Peper en Zout. Proef. Verdeel de Saus over de Bloemkool. Strooi er de rest van de Kaas over en schuif onder je hete grill. 3-4 Minuutjes tot goudbruin en bubbelend.
Dit is al behoorlijk klassiek. Nog klassiekerig gaat zo: prik Kruidnagels in een Ui. Leg deze samen met Laurierblad en Peperkorrels in de Melk. Breng aan de kook op matig vuur. Haal van het vuur, laat 20 minuten trekken, en giet dan door een zeef. Maak met deze op smaak gebrachte Melk je Saus.
In Spanje en Italië wordt ook Bloemkool gegeten, maar dan anders bereid. Als je Bloemkool bakt in plaats van kookt duurt het garen wel wat langer, reken op 25-30 minuten.

 • Blancheer bijvoorbeeld Bloemkoolroosjes, haal door een Beignetbeslag en frituur ze. 
 • Of sudder Roosjes in Olijfolie op laag vuur met 3 tenen Knoflook en een paar in heet water geweekte draadjes Saffraan tot bijna gaar. Voeg de laatste paar minuten een handje Pijnboompitten en Rozijnen toe. Peper en Zout.
 • Kook Bloemkool gaar. Bak heel zacht 2 tenen Knoflook en 5 Ansjovisjes in Olijfolie, tot de Ansjovis is gesmolten. Laat afkoelen. Klop een dressing van deze Olie met Citroensap (3:1) en een snuf Cayennepeper. Giet over de Bloemkool. Bestrooi met Kappertjes.
 • Blancheer Roosjes. Vijzel 2 theelepels van Komijn- en Korianderzaad samen met een gedroogd Rood Pepertje en Zout. Rooster een handvol Amandelen of Hazelnoten in een droge koekenpan. Hak grof. Terug in de pan samen met de gevijzelde Kruiden en Olijfolie. Bloemkoolroosjes erbij. Husselen. Citroenrasp van een halve Citroen er door.

Ingrediënten:


 • 1 Bloemkool
 • (1 ui)
 • (4 kruidnagels)
 • (1 laurierblad)
 • (halve theelepel zwarte peperkorrels)
 • 550 ml Melk
 • 50 gr Roomboter
 • 50 gr Bloem
 • 175 gr Kaas, geraspt. (Belegen-, Oude-, Boeren-, Fenegriek-, Cheddar-)
 • 1 theelepel Mosterd
Geen opmerkingen:

Een reactie posten