Translate

donderdag 19 februari 2015

Biscuitrol met Frambozen en Nutella

Het jongste meisje Sigi vindt het al een tijdje vrij belachelijk dat haar lievelingstoetje nog niet in een blog beschreven is. Dat komt omdat het nogal een kindertoetje is; mevrouw Sigi en Dikke eten er eigenlijk nooit van. En Dikke kookt eigenlijk altijd zonder potjes en pakjes, maar in deze biscuitrol gaat maar liefst een hele pot Nutella. Dat u het maar vast weet. En de biscuitrol zal in gezelschap van 1 of meerdere kinderen als sneeuw voor de zon verdwijnen. De twee meisjes Sigi moeten zich echt inhouden om 'm niet in 1 sessie op te eten.
Je kan je overigens afvragen of het wel een toetje is. De Frambozen-Nutellarol is multi inzetbaar. Het jongste meisje Sig neemt 'm mee naar het voorleesontbijt op school, maar ook naar de kerstmaaltijd in de klas. Hij deelt ook lekker uit in de klas als ze jarig is. En met kaarsjes erop is het een prima verjaardagstaart. En het kleine stukje dat overblijft als de Rol een toetje is, gaat de volgende dag in de broodtrommel mee naar school.

De man die Nutella vlak na WO II in Italië heeft bedacht, meneer Ferrero, is van de week overleden. Na een rijk leven op respectabele leeftijd, dus maakt u zich geen zorgen. Laten we zeggen dat Dikke ter zijner nagedachtenis het recept voor dit Nutella toetje zal geven.
Meneer Ferrero ontwikkelde Nutella in een tijd waarin er een tekort was aan Cacao en Chocola. Om toch een chocolade-achtig smeersel te hebben voor de taartjes in de patisserie van zijn ouders, werd Cacaoboter met Hazelnootcrème gemengd. Aan Hazelnoten geen gebrek in Piemonte, waar Ferrero vandaan komt.
Sinds 1964 wordt het smeersel als broodbeleg onder de naam Nutella verkocht. Met veel succes; meneer Ferrero is als multi-miljardair gestorven. Nutella is worldwide bekend, er is zelfs een 'World Nutella Day'. Google op Nutella-recepten en je vindt er honderden. Het simpelste is natuurlijk de Witte Boterham met Nutella.
De Frambozen-Nutellarol wordt gemaakt met Biscuitdeeg. Dit is een deeg gemaakt met Bloem, Suiker en Eieren. Het is dus een deeg zonder Boter.
Met Biscuitdeeg worden hele taart-stellages gemaakt. Er kunnen lagen van gesneden (met een taartzaag) worden die gevuld kunnen worden met bijvoorbeeld Vruchtenjams, Slagroom of Banketbakkersroom. Wel eens naar Cake-Boss gekeken op TLC ? Goed om een idee te krijgen wat er zoal mogelijk is met Biscuitdeeg. De nogal drukke Italiaans-Amerikaanse 'Buddy', trekt de laagjestaart in dit programma namelijk naar the next level. Onder het motto 'niets is onmogelijk' en 'de klant is koning', verlaten bizarre, maar ook bizar mooie bouwwerken Buddy's Bakery.
recept:

Dikke maakt z'n Biscuitdeeg in 2-en. Voor een maximale luchtigheid klop ik de Eidooiers en de Eiwitten eerst apart. Splits dus om te beginnen uw Eieren. De Eidooiers klop je eerst met 25 gr van de Suiker tot lichtgeel-romig. De Witten moeten met de rest van de Suiker tot stijve pieken geklopt worden. Dit doe je in een 100% vetvrije kom; er mag geen spatje dooier in zitten. Spoel de kom voor de zekerheid van tevoren even om met heet water of een paar druppels citroensap. Verwarm de oven ondertussen voor op 175C. Spatel Wit en Geel nu door elkaar; vouw ze in elkaar. Gebruik geen garde, je wilt zoveel mogelijk lucht behouden.
Zeef er nu de Bloem en de Maïzena boven. Ook dit spatel je er voorzichtig doorheen, totdat alles is opgenomen. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Doe hier het Biscuitbeslag op en strijk het uit tot een vierkante, overal ongeveer 1 cm dikke, laag. Bak dit in 18-20 minuten tot lichtbruin en gaar.

Ondertussen haal je de Nutella tevoorschijn. Was de Frambozen en droog ze. Pak een schone theedoek. Maak plek vrij. Alles startklaar voor zometeen.
Check het Biscuitdeeg; het mag namelijk niet te hard worden. Het moet worden opgerold en dat gaat nou eenmaal niet met een crispy gebakken deeg. Haal het lichte geel-bruine deeg uit de oven met bakplaat en al. Leg hier een schone theedoek op. Pak tegelijkertijd de randen van de bakplaat en die van de theedoek vast (ovenhandschoenen) en draai alles om op uw werkblad. Niet aarzelen, goed vastpakken en gaan. No guts, no glory !
Bakplaat er af nemen, voorzichtig het bakpapier er af trekken. Nu de Nutellapot leeglepelen en op de aanstaande Rol leggen. Door de warmte zal de Nutella zachter worden. Strijk nu gelijkmatig uit en verdeel hier de Frambozen over. Met behulp van de theedoek, die nu onderop ligt, rol je het nog warme deeg nu op tot een Rol. Doe dit meteen; het deeg wordt anders te hard om te rollen. Bestrooi uw Biscuitrol met Poedersuiker. Roep uw kinderen er bij, snij mooie dikke plakken af en verbaas u over de snelheid waarmee de Biscuitrol verdwijnt.
ingrediënten:


  • 4 eieren
  • 100 gr suiker
  • 75 gr bloem
  • 25 gr maizena
  • 1 pot Nutella à 225 gr, eventueel de 'crunchy' versie
  • 150-200 gr verse frambozen
  • poedersuikerToch nog even een paar kritische opmerkingen over de Nutella. Dikke heeft een etiketten-fetisj en van die van Nutella wordt ik niet vrolijk. Eerst het positieve: er zitten geen kunstmatige kleurstoffen, conserveringsmiddelen, geen glucosestroop en geen toegevoegd zout in.
Maar wel andere dingen. In tegenstelling tot wat u misschien verwacht is het hoofdbestanddeel niet Hazelnoot, maar Suiker. Ongeveer een suikerklontje per eetlepel. Er zit vervolgens ook nog eens meer Olie in dan Hazelnoot. En dit is Palmolie. Als Dikke ergens een hekel aan heeft... De ontbossing van het regenwoud gebeurt voornamelijk vanwege de papierindustrie en om plaats te maken voor Palm (-olie) bomen. Goedkoop, maar niet lekker en een hoog percentage ongezonde verzadigde vetten bevattend. De Cacaoboter is dus grotendeels vervangen door Palmolie.
En er zit natuurlijk Lecithine (uit Soja verkregen) in als emulgator, om alles bij elkaar te houden en de vloeibaarheid te bevorderen. De vanillesmaak wordt gecreëerd door middel van vanilline; een kunstmatig produkt gemaakt uit lignine. Lignine is met cellulose een hoofdbestanddeel van hout. Om van hout papier te maken wordt eerst de lignine verwijderd en dit restprodukt van de papierindustrie komt dus als vanilline in de Nutella.
Dus. Doe er mee wat u wilt. Zelfs allerlei Bio-Hazelnootpasta's hebben een vergelijkbare ingrediëntenlijst.

Maak zelf uw Super-Hazelnootpasta, voor een pot van ongeveer 400 gram:

400 gr hazelnoten (tjokvol vitamine E en anti-oxidanten)
1/2 tl zout
3 el rauwe cacao (vol anti-oxidanten)
2 el ahornsiroop of honing
1 el kokosvet (gesmolten)

Verwarm de oven voor op 200 graden. Rooster de Hazelnoten gedurende  zo'n 8-10 minuten op een met bakpapier beklede bakplaat. Blijf er bij in de buurt, want er zit maar even tussen lekker geroosterd en verbrand. Roosteren zorgt voor extra smaak, en de warmte zorgt ervoor, dat de olie in de Noten (75%) alvast vloeibaar worden.
De noten gaan nu in de blender, in de keukenmachine of het bakje van uw staafmixer. Maal ze tot je notenpasta hebt; het duurt wel 5-10 minuten voordat de olie uit de noten vrijkomt en er een pasta ontstaat. Doe nu de overige ingrediënten er bij en mix alles door elkaar. Giet dit een pot en bewaar in de koelkast. Of maak er de Frambozenrol mee.

Varieer met Macademia's, Cashewnoten of Amandelen
Wil je meer een Chocoladepasta, maal dan 200 gr Noten naar keuze tot pasta. Smelt ondertussen 200 gr Chocola van 70+ %. Verwarm 200 ml Melk en los hier 25 gr Suiker in op. Meng de Melk en de Chocola en vervolgens de Chocolademelk met de Notenpasta.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten