Translate

donderdag 24 april 2014

Superfood: Eieren, Eggs Benedict

Sigi laat alle diëten als paleo, raw, zandloper en vegan voor wat ze zijn. Ik heb gewoon geen zin in suiker-, brood- en pasta-vrije maaltijden samengesteld met rauwe chocola, acai- en gojibessen, acerola- en tarwegrassap, chia- en hennepzaad, gedroogd fruit, noten, pitten en ander powerfood. Voor mij geen gezonde, groene piramide-smoothies. Wellicht niet zo slim, want volgens de fans zijn powerfoods, powerherbs, powergreens, powerseeds en poweroils fantastisch gezond voor van alles.

Neem de Gojibes; er zijn Goji-websites, -boeken, -diëten en -adepten. De Gojibes is goed voor je libido, je hart, je lever en je nieren en tegen acne. Het bevordert je eet- en levenslust. Gojibessen versterken je afweer en je geheugen en verbeteren je nachtrust en de elasticiteit van je bloedvaten. Je bent gek als je geen Goji-bessen eet.
Dikke weet 't allemaal niet. Wat ik wel weet is dat de Goji-bes vitamines (C en A), mineralen (mn ijzer) en relatief veel anti-oxidanten bevat. En zeker die anti-oxidanten zijn fijn.
In het kader van de anti-oxidanten even wat scheikunde: we hebben complete zuurstofmoleculen en incomplete zuurstofmoleculen in ons lichaam. Compleet wil zeggen inclusief een elektron, niks aan de hand; de positieve lading van het molecuul wordt opgeheven door de negatieve lading van het elektron. De zuurstofmoleculen zonder elektron, zijn alleen positief geladen en worden vrije radicalen genoemd. Deze vrije radicalen veroorzaken oxidatie. Oxidatie is bederf, op metaal te zien als roest, bij de mens als rimpels. Veroudering dus.
Een vrije radicaal gaat op zoek naar een complete zuustofmolecuul om die dan van zijn elektron te beroven. Dit levert dus 1 tevreden zuurstofmolecuul op en 1 nieuwe vrije radicaal, wat niet echt opschiet.
Wat wel opschiet zijn anti-oxidanten, waar de Goji-bes dus tjokvol mee zit; zij gaan de vrije radicalen te lijf door elektronen te doneren ! Zo gaan ze degeneratie/veroudering te lijf, en bevorderen ze regeneratie oftewel verjonging. Hoera.
Vitamines, mineralen en ook anti-oxidanten zijn volop te vinden in allerlei verse groenten, fruit en noten. Dus ipv 10 euro voor een pondje Goji kan je ook prima wat Tomaatjes of Broccoli eten. 
Sigi's food-motto is dan ook niet erg origineel; altijd vers, gevarieerd en niet teveel. Het eten met liefde bereiden en alle kant-en-klare gemaks-shit en inferieure produkten de deur uit.

Mijn Superfood is een Eitje, een alleskunner. Een Ei kan je roeren, koken, pocheren, bakken, je maakt er verse pasta, desserts, taarten een fritatta, omelet of tortilla mee, mayonaise en meringue, een pasta carbonara, je kan ze vullen of gebruiken als bindingsmiddel. Met een Eitje d'rbij verrijk je een salade tot maaltijdsalade. 

Als je Eieren koopt, koop ze dan biologisch en vers. Er staan allerlei getallen en letters op een Ei. Met het eerste cijfer worden de leefomstandigheden van de kip aangegeven. Een 0 = biologisch, een 1 = vrije uitloop, een 2 = scharrel en een 3 is niet fijn voor de kip. Besef wel dat een scharrelkip nooit buiten komt, met z'n 9-en op 1 m2 leeft, dat preventieve geneesmiddelen zijn toegestaan en dat de snavels worden gekapt. Ze hebben wel daglicht, zitstokken, legnesten en strooisel.  'Scharrel' klinkt beter dan wat het in werkelijkheid eigenlijk is. 
Qua versheid: een vers Ei zinkt in water en een oud Ei drijft. Eenmaal uit de schaal heeft een vers Ei 2 soorten wit; dikwit rondom de dooier en dunwit. Een oud Ei heeft alleen dunwit en klopt dan minder makkelijk stijf. Pocheren met een oud Ei wil niet. Tenminste, niet zonder truc.
Zo nu en dan, maar veel te weinig, zeker naar de zin van mevrouw Sigi worden er in huize Sigi 'Eggs Benedict' gemaakt. Wat zoveel wil zeggen als een gepocheerd Ei op Toast of Muffin met krokant gebakken Ham, Spek, Bacon of Pancetta en een Hollandaise saus. Mjammie.

De fijnheid van een gepocheerd Ei zit 'm in een niet-rubbery, zacht wit, rond een vloeibare dooier. Die dooier prik je straks lek om 'm over het Spek en de Toast te laten lopen en zich te laten vermengen met de Hollandaise. Er zijn een aantal pocheer-manieren. 
  1. Doe een laagje (3 cm) Water in een koekenpan, laat dit op laag vuur net niet koken. Breek een Ei vlak boven het wateroppervlak. Time 1 minuut, haal dan de pan van het vuur en laat 10 minuten met rust. Op deze manier kan meerdere Eieren tegelijk doen. Voeg wat Zuur aan het Water toe als je niet zeker van de versheid van je Eieren bent. Zu.ur (Citroen, Azijn, Wijn) houdt het Wit stabieler.
  2. Breng Water in een normale pan tegen de kook aan, voor de zekerheid aangezuurd. Creëer een draaikolk met een garde en breek een Ei vlak boven het wateroppervlak in de draaikolk. Time 3 minuten. Schep met een schuimspaan en doe ze in een bak koud Water om de garing te stoppen. Voor serveren opwarmen in warm Water. Zo doe je Ei voor Ei.
  3. De truc voor wat oudere Eieren, maar ook voor verse Eieren. Bekleed een kopje met keukenfolie waar je wat (Truffel-)Olie op hebt gesmeerd. Breek er een Ei in en draai het folie dicht. Je kan er een knoop inleggen of een touwtje omheen doen. Doe het zakje in een laag (3 cm) Water dat tegen de kook aan is met het dichtgedraaide tuutje boven water en time 3 eneenhalve minuut. Er uit scheppen, terugkoelen en later weer verwarmen. Afgekoeld, in hun jasje, zijn ze enkele dagen in de koelkast houdbaar. 
De Pancetta-plakjes leg je op een bakplaat met bakpapier en zet je in een oven tot knapperig krokant. 
Het Muffinbrood snij je doormidden tot boterhamdikte en rooster je licht. Witbrood kan ook.

De Hollandaise maak je het best in een keukenmachine of blender. Doe hier 2 Eidooiers in met wat Peper en Zout. Verhit 10 ml Citroensap en 10 ml Witte Wijnazijn. Smelt 110 gr Boter. Zet de Blender aan, laat draaien en giet het Sap en Azijn erbij. Dan giet je de Boter er in een gestaag druppelstraaltje bij. Dit zal resulteren in een Mayonaise-achtige substantie.

Bordje, geroosterd brood met Pancetta er op, gepocheerd Ei er bovenop en een dikke klodder Hollandaise er over. Een winnaar als ontbijt-op-bed bij je meisje!

Ingrediënten:
  • Eieren, om te pocheren + 2 dooiers voor de Hollandaise
  • 10 ml Citroensap
  • 10 ml Witte Wijnazijn
  • Peper en Zout
  • 110 gr Boter
  • plakje Pancetta, Bacon of Ham
  • Engelse Muffins of Witbrood


Geen opmerkingen:

Een reactie posten